1. Colposcopie
Colposcopia este o procedură ce are loc în cabinetul ginecologic. Aceasta presupune analizarea cu ajutorul unui instrument numit colposcop, similar microscopului, a suprafețelor celulare de la nivelul colului uterin, vaginului și vulvei. Colposcopia nu este un examen de rutină; este recomandată, în general, după un test Papanicolau ce evidențiază modificări la nivelul colului sau în urma identificării infecției HPV cu tulpini high risk, ca parte a conduitei de diagnosticare a cazurilor de cancer.
Cum se realizează colposcopia?
Colposcopia, în general, se realizează destul de rapid, cu interval de efectuare intre 5-15 minute. Pentru realizarea colposcopiei, pacienta dezbrăcată de la brâu în jos, se așează pe masa ginecologică. După introducerea unui specul la nivelul vaginului, examinarea poate începe. Prin intermediul colposcopului și cu ajutorul unei surse de lumini, se începe analiza vulvei, vaginului și a cervixului. În etape succesive, ginecologul va aplica la nivelul acestora acid acetic și soluție Lugol pentru o identificare mai acurată a eventualelor zone cu atipii. Deseori, pentru o vizualizare mai facilă a suprafețelor cu modificări, se poate folosi o lumină de culoare verde.
Dacă medicul ginecolog constată existența unor modificări, este foarte probabil ca acesta sa vă recomande efectuarea unei biopsii de la nivelul acestor țesuturi.
La ce să vă așteptați după o colposcopie?
Imediat după efectuarea colposcopiei, este probabil să acuzați un discomfort sau ușoare crampe. Acestea pot ține până la 7 zile dar fară a reprezenta un motiv de îngrijorare; la dministrarea unei pastille de Ibuprofen acestea se vor diminua semnificativ. De asemenea, pierderea unor picături de sânge sau secreții modoficate pe cale vaginală câteva zile după procedură nu trebuie să vă alarmeze. Este indicat a se folosi absorbante, și nu tampoane.
Dacă medicul ginecolog v-a recomandat efectuarea ueni biopsii, este de dorit a se evita contactul sexual sau activitate fizică susținută câteva zile după prelevarea biopsiei.