Ecografie pediatrica Ploiesti – Ecocardiografia fetală

De ce apar malformațiile cardiace fetale?

De cele mai multe ori defectele cardiace congenitale nu au cauze clare. Dintre cauzele cunoscute menționăm:

FACTORII GENETICI reprezintă cauza majoră și cea mai frecventă. Studiile arată că aproximativ 50% dintre copiii care au un părinte cu malformații cardiace moștenesc aceste defecte, uneori sub forme diferite decât ale părinților.

MALFORMAȚIILE CROMOZOMIALE sunt adeseori asociate cu CHD – spre exemplu majoritatea copiilor cu sindrom Down, Williams sau Turner prezintă și defecte ale cordului.

FACTORII DE MEDIU , cum ar fi diferitele substanțe care au fost administrate mamei pe durata sarcinii: consumul de alcool, de litiu (conținut de diverse medicamente), etc.

FACTORI EXTERNI, cum ar fi infecțiile virale contactate de mamă în sarcină. Spre exemplu Rubeola și Varicela sunt infecții foarte agresive care cresc riscul ca fătul să dezvolte o malformație cardiacă congenitală!

Cine și când poate ridica suspiciunea de defect cardiac al fătului?

Există defecte care se observă în timpul ecografiilor de morfologie fetală, altele care se observă după nașterea copilului și cele minore, care pot trece neobservate până spre adolescență.

Suspiciunea de malformație cardiacă fetală poate fi ridicată încă de la morfologia de trimestrul I. Diagnosticul și prognosticul vor fi stabilite pe parcursul evoluției sarcinii, în trimestrul II și III.

În timpul ecografiei de morfologie fetală de trimestrul II se va efectua o examinare detaliată a cordului fetal ce poate identifica defectele cardiace.

O ecografie complexă, cum este morfologia fetală de trimestrul II, este condiționată de poziția fetală, de stratul adipos matern și alți factori materni sau fetali, așadar anumite defecte se observă doar în trimestrul al III-lea de sarcină sau chiar după naștere.

Pentru că anumite defecte cardiace sunt extrem de greu de observat în timpul unei examinări ecografice, insistăm ca aceste screening-uri să fie efectuate doar de către specialiști în medicina materno-fetală, folosind tehnologie cât mai avansată! În acest fel putem crește rata depistării anomaliilor majore ale cordului.

În ce condiții se recomandă efectuarea unei ecocardiografii fetale?

Ecocardiografia fetală, este efectuată de către medicul cardiolog pediatru, cel mai devreme în săptămâna 16 a sarcinii .

Ecocardiografia fetală se recomandă:

dacă există istoric familial de boli congenitale de cord,

dacă gravida a fost expusă în timpul sarcinii la diverse substanțe toxice sau a fost efectuat tratament medicamentos în timpul sarcinii cu compuși cu risc crescut de apariție a defectelor congenitale de cord la făt.

când specialistul în medicină materno-fetală ridică suspiciuni asupra unor defecte sesizate în timpul examinărilor ecografice.

când fătul este depistat cu o malformație genetică.

eco150

De ce este importantă monitorizarea sarcinii de către o echipă medicală multidisciplinară?

La ChicMed dispunem de resursele umane și tehnologice necesare pentru diagnosticul și tratamentul cazurilor cu malformații cardiace fetale. Odată stabilit diagnosticul, este foarte importantă expertiza medicului cardiolog pediatru, pentru a explica părinților diagnosticul, etapele managementului terapeutic (modalitatea de naștere, momentul nașterii, unitatea sanitară în care se va desfășura nașterea și terapiile necesare), evoluția fătului și a nou-născutului.

Este important ca părinții să fie informați cu privire la tratamentul medico-chirurgical de care va avea nevoie copilul, precum și cu privire la calitatea vieții.

Echipa de obstetricieni, neonatologi și de chirurgie cardiacă va fi pregătită pentru nașterea copilului cu defect cardiac și pentru îngrijirea corespunzătoare a acestuia după naștere.

Beneficiază de profesionalismul medicilor noștri specialiști!

Solicită o programare la clinica ChicMed! Vei avea parte de implicare, profesionalism și echipamente de ultimă generație.
Avem grijă de sănătatea ta!